środa, 13 sierpnia 2014

PARSZYWA 12, czyli to co nie powinno się znaleźć w rzeczach codziennego użytku !!!





Wiele środków chemicznych może zaburzać równowagę w naszym układzie hormonalnym. . "Wszyscy jesteśmy stale narażeni na zaburzenia równowagi hormonalnej przez zanieczyszczenia jakie nas otaczają, a to może przyczynić się do znacznego pogorszenia stanu zdrowia naszej młodzieży," powiedział Renee Srong, dyrektor ECU. 
Naukowcy ECU sporządzili nową listę związków szczególnie niebezpiecznych, substancje te można znaleźć w żywności, wodzie i produktach konsumenckich. Badania sugerują, że mogą przyczynić się do szerokiej gamy problemów zdrowotnych, w tym nowotworów, wad wrodzonych u nowo narodzonych dzieci, obniżenia liczby plemników, obniżania IQ i chorób tarczycy.


Oto listach tych substancji, których kategorycznie należy unikać w swoim gospodarstwie domowym:



BPA unikajcie jedzenia pakowanego do puszek, ponieważ ich wnętrza często pokryte są bisfenolem A. BPA jest też często stosowany do produkcji gadżetów elektronicznych. 
Więcej informacji na temat bisfenolu A znajdziecie tutaj : Kliknij, aby przejść do informacji



Dioksyn w niezamierzony sposób powstają w śladowych ilościach podczas różnych reakcji chemicznych prowadzonych w przemyśle, bądź samorzutnie np. w trakcie spalania drewna i wszelkich związków organicznych. Sugeruje się, ze w Stanach Zjednoczonych dioksynami skażona jest praktycznie cała żywność. Dlaczego? Z badań wynika, że głównym źródłem emisji dioksyn do atmosfery są pożary lasów. Szacuje się, że w wyniku pożarów w samych lasach Ameryki Północnej do atmosfery dostaje się około 100 kg dioksyny rocznie. Można więc przypuszczać, że roczna emisja dioksyn na całej kuli ziemskiej wynosi kilkaset kilogramów. Jest to co najmniej o rząd wielkości więcej niż wydostaje się ze wszystkich źródeł przemysłowych razem wziętych Produkty takie jak mięso, ryby, mleko, jaja i masło są najbardziej narażone na zakażenie, ale można zmniejszyć ekspozycję na nie jedząc mniej produktów zwierzęcych lub produkty zwierzęce ze sprawdzonego źródła.




Atrazyna - jest herbicydem stosowanym do ochrony upraw, m.in. kukurydzy. Użycie atrazyny zostało zakazane na terenie państw Unii Europejskiej z początkiem roku 2005 ze względu na przekroczenie norm stężeń tego pestycydu w wodach gruntowych. Wiele krajów zabroniło stosowania atrazyny znacznie wcześniej: Włochy, Niemcy – 1991; Dania, Finlandia, Szwecja – 1994. Jak wykazują badania, zaniechanie używania atrazyny w Niemczech i we Włoszech nie spowodowało zmian w uzyskiwanej wydajności produkcyjnej kukurydzy z hektara upraw. Kupujmy więc produkty z upraw ekologicznych a do wody stosujmy odpowiednie filtry, które pomogą nam się jej pozbyć.



Ftalany - unikajcie plastikowych pojemników do przechowywania żywności, plastikowych zabawek dla dzieci (niektóre ftalany są już zakazane w produktach dla dzieci) i opakowań zawierających PCV. Niektóre produkty do pielęgnacji ciała także zawierają ftalany, najczęściej w kosmetykach kryją się pod nazwą "PERFUM". 
Więcej informacji na temat ftalanów znajdziecie tutaj : Kliknij, aby przejść do informacji





Nadchlorany- unikanie tego składnika jest praktycznie niemożliwe, jednakże odpowiednia ilość jodu w diecie może pomóc zniwelować szkodliwość jego działania. Badania na pacjentach wykazały, że duża ekspozycja na nadchlorany powodowała zmiejszoną, ale odwracalną zdolność tarczycy do wchłaniania jodu z krwiobiegu. Jednakże skrajnie duże dawki nadchloranu mogą prowadzić do niedoczynności tarczycy. Ponadto 2006 r. badania CDC stwierdził, że taka sytuacja ma miejsce tylko u kobiet, potrzeba tu dalszych badań. 1 października 2004 roku, amerykański Thyroid Association (ATA) poinformował, że nadchlorany mogą być szkodliwe dla noworodków i kobiet w ciąży. 


Środki zmniejszające palność - aby zmniejszyć zagrożenie pożarowe, do wielu materiałów, zwłaszcza tworzyw sztucznych dodawane są środki opóźniające ich spalanie. Często są to związki chloru czy bromu, mające zdolność do kumulacji w środowisku. Związki takie mogą powodować m.in. problemy z tarczycą, dlatego stosowanie niektórych z nich zostało w Europie i USA zakazane.Używaj więc odkurzaczy z filtrami HEPA, które zmniejszają toksyczność kurzu domowego, unikaj kupna mebli, które skonstruowane są z pianki, uważaj także, kiedy będziesz wymieniać stary dywan (wyściółka pod spodem może zawierać niebezpieczne dla Ciebie PBDE). Naukowcy z Indiana University School of Public and Environmental Affairs (USA) odkryli nową metodę wykrywania zanieczyszczeń powietrza - opiera się ona na analizie kory drzew. Kora ma zdolność do absorbowania zarówno substancji lotnych,jak i stałych. 


Ołów - kruszenie starej farby na ścianie jest głównym źródłem ołowiu w naszych domach, dlatego też należy zaraz po zauważeniu tego pozbyć się ze ściany. Co z ołowiem zawartym w wodzie? Należny stosować filtry wodne. Badania wykazały, że dzieci, które zdrowo się odżywiają spożywają mnie ołowiu, niż t których mamy nie zwracają uwagi na dietę swojej pociechy. Uważaj na to z jakiego źródła zjadasz owoce morza, oprócz tego że zwierają one zdrowe tłuszcze, bardzo łatwo akumulują w swoich tkankach rtęć. Wybieraj także wolne od rtęci kosmetyki. 




Arsen -związki arsenu są bardzo dobrze rozpuszczalne, dlatego stanowią tak powszechny składnik wód. Związki As na III stopniu utlenienia w organizmie ulega utlenieniu do As na stopień V, a następnie metylacji do kwasu monometylo- i dimetyloarsenowego. Związki As wykazują powinowactwo do wielu enzymów, blokując ich działanie- przede wszystkim blokują działanie enzymów cyklu Krebsa. Niektóre związki As mogą zdolność wpływania na procesy mitoz i wywoływaną na zmiany w budowie chromosomów. Używajcie więc filtrów wodnych, w celu niwelacji ilości arsenu w wodzie.

PFC - powoduje szkodzenia układu immunologicznego u dzieci, prowadzące do niezdolności do odpowiedzi na szczepienia przeciwko tężcowi i błonicy, Zwiększa częstotliwość zachorowań na raka związanego z zanieczyszczeniem PFC , zmniejsza płodność związana z poziomem PFC we krwi kobiet – potrzeba więcej czasu na poczęcie , powiększone wątroby , niska masa urodzeniowa, niższa płodność. 
Polecam obejrzeć:



Pestycydy - są to sztuczne środki ochrony roślin, dlatego kupuj produkty ekologiczne. 
Więcej na temat pestycydów znajdziesz tu: Kliknij, aby przejść do informacji


Etery glikoli - unikaj takich produków, które zawierają w sobie: 2-butoksyetanol (EGBE) i metyldiglicol (MEE). A więc środki czyszczące, mydła w płynie, czy inne kosmetyki. Mogą one powodować obrzęk płuc i ciężkie uszkodzenie wątroby i nerek, zapalenie spojówek, podrażnienie górnych dróg oddechowych, ból głowy, nudności i czasowe zmętnienie rogówki, niekorzystne wpływ na przyrost masy ciała, morfologię krwi obwodowej, funkcję i budowę szpiku kostnego i tkanki limfatycznej.




Zajrzyj do: 
Air Quality Guidelines Second Edition, WHO Regional Office for Europe, Copenhagen, Denmark, 2000
Departament of Health And Human Services, Public Health Statement, Agency for Toxic Substances and Disease Registry
Piech, A.: „Występowanie i usuwanie związków arsenu z wód ujmowanych do celów pitnych", Praca doktorska, promotor: Granops, M., Politechnika Poznańska Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska, 2004
Kociołek-Balaweider, E.; Ociński, D.: „Arsen w technice i środowisku", Wiadomości Chemiczne, rok: 2005, [Z] 59, 3-4, s. 353 - 386
Bonefeld-Jorgensen, Eva C., Manhai Long, Rossana Bossi, Pierre Ayotte, Gert Asmund, Tanja Kruger, Mandana Ghisari, Gert Mulvad, Peder Kern, Peter Nzulumiki, and Eric Dewailly. "Perfluorinated compounds are related to breast cancer risk in Greenlandic Inuit: A case control study." Environmental Health 10 (2011): 88. 
Butt, Craig M., Derek C.G. Muir, and Scott A. Mabury. "Biotransformation of the 8:2 fluorotelomer acrylate in rainbow trout. 1. In vivo dietary exposure." Environmental Toxicology and Chemistry 29 (2010): 2726-735. 
D'eon, Jessica C., and Scott A. Mabury. "Production of Perfluorinated Carboxylic Acids (PFCAs) from the Biotransformation of Polyfluoroalkyl Phosphate Surfactants (PAPS): Exploring Routes of Human Contamination." Environmental Science & Technology 41 (2007): 4799-805. 
Dimitrov, S., V. Kamenska, J.d. Walker, W. Windle, R. Purdy, M. Lewis, and O. Mekenyan. "Predicting the biodegradation products of perfluorinated chemicals using CATABOL." SAR and QSAR in Environmental Research 15 (2004): 69-82. 
Dinglasan, Mary Joyce A., Yun Ye, Elizabeth A. Edwards, and Scott A. Mabury. "Fluorotelomer Alcohol Biodegradation Yields Poly- and Perfluorinated Acids." Environmental Science & Technology 38 (2004): 2857-864. 
Ellis, David A., Jonathan W. Martin, Amila O. De Silva, Scott A. Mabury, Michael D. Hurley, Mads P. Sulbaek Andersen, and Timothy J. Wallington. "Degradation of Fluorotelomer Alcohols: A Likely Atmospheric Source of Perfluorinated Carboxylic Acids." Environmental Science & Technology 38 (2004): 3316-321. 
Fei, C., J. K. McLaughlin, L. Lipworth, and J. Olsen. "Maternal levels of perfluorinated chemicals and subfecundity." Human Reproduction 24 (2009): 1200-205.
Grandjean, Phillipe, Elizabeth Wrefrord Anderson, Esben Budtz-Jorgensen, Flemming Nielsen, Kare Molbak, Pal Weihe, and Carsten Heilmann. "Serum Vaccine Antibody Concentrations in Children Exposed to Perfluorinated Compounds." The Journal of the American Medical Association 307 (2012): 391-97.
Lasier, Peter J., John W. Washington, Sayed M. Hassan, and Thomas M. Jenkins. "Perfluorinated chemicals in surface waters and sediments from northwest Georgia, USA, and their bioaccumulation in Lumbriculus variegatus." Environmental Toxicology and Chemistry 30 (2011): 2194-201. 
Lindstrom, Andrew B., Mark J. Strynar, and E. Laurence Libelo. "Polyfluorinated Compounds: Past, Present, and Future." Environmental Science & Technology 45 (2011): 7954-961. 
Phillips, Michelle M., Mary Joyce A. Dinglasan-Panlilio, Scott A. Mabury, Keith R. Solomon, and Paul K. Sibley. "Fluorotelomer Acids are More Toxic than Perfluorinated Acids." Environmental Science & Technology 41 (2007): 7159-163.
Trosko, James E., and Randall J. Ruch. "Cell-cell communication in carcinogenesis." Frontiers in Bioscience 3 (1998): 208-36. 
Upham, Brad L., nestor D. Deocampo, Beth Wurl, and James E. Trosko. "Inhibition of gap junctional intracellular communication by perfluorinated fatty acids is dependent on the chain length of the fluorinated tail." International Journal of Cancer 78 (1998): 491-95. 
US Environmental Protection Agency. Long-Chain Perfluorinated Chemicals (PFCs) Action Plan. EPA, 2009. 
Washington, John W., J. Jackson Ellington, Thomas M. Jenkins, John J. Evans, Hoon Yoo, and Sarah C. Hafner. "Degradability of an Acrylate-Linked, Fluorotelomer Polymer in Soil." Environmental Science & Technology 43 (2009): 6617-623.
Yeung, L., Y. Miyake, Y. Wang, S. Taniyasu, N. Yamashita, and P. Lam. "Total fluorine, extractable organic fluorine, perfluorooctane sulfonate and other related fluorochemicals in liver of Indo-Pacific humpback dolphins (Sousa chinensis) and finless porpoises (Neophocaena phocaenoides) from South China." Environmental Pollution 157 (2009): 17-23. 
Brandys, J., Red.: „Toksykologia. Wybrane zagadnienia", Wydawnictwo UJ, Kraków 1999
Patrick D. Murphy: Organophosphorus reagents: a practical approach in chemistry. Oxford: Oxford University Press, 2004. 
J. N. Li, L. Liu, Y. Fu, Q. X. Guo. What are the pK(a) values of organophosphorus compounds?. „Tetrahedron”. 62 (18), s. 4453-4462, 2006

M. Sittig. Handbook of Toxic and Hazardous Chemicals and Carcinogens. 2nd ed. Noyes Publications, Park Ridge, NJ. 1985.
U.S. Department of Health and Human Services. Hazardous Substances Data Bank Toxicology Information Program, National Library of Medicine, Bethesda, MD. 1993.
U.S. Department of Health and Human Services. Registry of Toxic Effects of Chemical Substances (RTECS, online database). National Toxicology Information Program, National Library of Medicine, Bethesda, MD. 1993.
U.S. Environmental Protection Agency. Health Effects Assessment for Glycol Ethers. Environmental Criteria and Assessment Office, Office of Health and Environmental Assessment, Office of Research and Development, Cincinnati, OH. 1984.
U.S. Environmental Protection Agency. Integrated Risk Information System (IRIS) on 2-Methoxyethanol. National Center for Environmental Assessment, Office of Research and Development, Washington, DC. 1999.
U.S. Environmental Protection Agency. Health Effects Assessment Summary Tables. FY 1997 Update. Environmental Criteria and Assessment Office, Office of Health and Environmental Assessment, Office of Research and Development, Cincinnati, OH. 1997.
U.S. Environmental Protection Agency. Integrated Risk Information System (IRIS) on 2-Ethoxyethanol. National Center for Environmental Assessment, Office of Research and Development, Washington, DC. 1999.
Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR). Toxicological Profile for 2-Butoxyethanol and 2-Butoxyethanol Acetate. U.S. Public Health Service, U.S. Department of Health and Human Services, Atlanta, GA. 1998.
U.S. Environmental Protection Agency. Health and Environmental Effects Profile for 2-Ethoxyethanol. Environmental Criteria and Assessment Office, Office of Health and Environmental Assessment, Office of Research and Development, Cincinnati, OH. 1985.
National Toxicology Program (NTP). Toxicological Studies of Ethylene Glycol Ethers: 2-Methoxyethanol, 2-Ethoxyethanol, 2-Butoxyethanol (CAS Nos. 109-86-4, 110-80-5, 111-76-2) Administered in Drinking Water to F344/N Rats and B6C3F1 Mice. TOX-26. 1993.
National Toxicology Program (NTP). Toxicology and Carcinogenesis Studies of 2-Butoxyethanol (CAS No. 111-76-2) in F344/N Rats and B6C3F1 Mice (Inhalation Studies). TR-484. 1998.
National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). Pocket Guide to Chemical Hazards. U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control and Prevention. Cincinnati, OH. 1997.
Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Occupational Safety and Health Standards, Toxic and Hazardous Substances. Code of Federal Regulations. 29 CFR 1910.1000. 1998.
American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH). 1999 TLVs and BEIs. Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents. Biological Exposure Indices. Cincinnati, OH. 1999.

  1. Skocz do:
  2. 3,0 3,1 Stawinski,J.; Kraszewski,A.. How to get the most out of two phosphorus chemistries. Studies on H-phosphonates. „Accounts of Chemical Research”. 35 (11), s. 952-960, 2002.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :)
Zapraszam wszystkich do dyskusji. Dodam, że chciałabym aby to była dyskusja na poziomie, więć nie obrażajmy się na wzajem i nie ubliżajmy sobie. NAUKA SZYBKO SIĘ ZMNIENIA I DEAKTUALIZUJE, A MY JESTEŚMY TUTAJ ABY TO SZYBKO PODAWAĆ DO INFORMACJI OGÓŁU :)
Pozdrawiam Monika